HERFST!

in PIEMONTE

MEDITEREN & FLOWTRAINING - RETRAITE WEEK

8 daagse reis | 30 sep - 7 okt 2023

€ 850 per persoon

EEN hele week lekker buiten zijn, tot rust komen, met veel ruimte om je heen

Herfst in Piemonte.  De natuur krijgt een magische sfeer… het werpt zijn laatste vruchten af (harvest~herfst) en maakte zich klaar voor een rustperiode. En die rust voel je als een zachte deken over het land glijden. Geluiden en kleuren veranderen, alles wordt zachter. 

Het retraite centrum ligt op een super locatie in het hartje van Piemonte, op de top van een heuvel, omringd met bossen, de miljoenen jaren oude Calenchi vlak achter zich, en in de buurt de wijngaarden en de authentieke Italiaanse dorpjes! Het is een hele bijzondere locatie voor een retraite vakantie, de Italiaanse versie van ons oude Parc du Silence.

De gezamenlijke ruimtes zijn de hele dag toegankelijk. Er zijn vele terrassen en plekjes om je terug te trekken, een prive-wandelpad om het domein, en als je vroeg op pad gaat zie je misschien de wilde zwijntjes, of wat reetjes op zoek naar fruit.

De hele week staat in het teken van lekker buiten zijn, tot rust komen, veel ruimte om je heen, lekker eten, mediteren en de zon op zien komen, uitkijken over prachtige heuvels. Wandelen kan, maar is niet verplicht. Je kunt het ook bij de rustige bewegingen van de Qigong oefeningen houden. 

Hou je van buiten zijn, want deze boerderij staat midden in de natuur, en ben je op zoek naar authentieke ervaringen en een week lang zonder Facebook, mails, Instagram etc? Dan is dit wellicht de offline vakantie voor jou. Van deze retraite vakantie kom je sterker en zeker ook ‘mentaal’ gezonder terug. Een perfecte balans tussen persoonlijke groei en avontuur.

GROOT DOMEIN MAAR DE GROEP BLIJFT KLEIN!

Er is plaats voor een select gezelschap van 8 à 9 personen, maar we hebben het gehele domein wel voor ons zelf alleen. Kijk alvast naar het filmpje van deze ontzettende leuke locatie! Het is gemakkelijk aan te vliegen want het ligt precies tussen Turijn, Milaan en Genua. En een huurauto heb je al vanaf €100/150. En kun je evt. huren met een andere deelnemer.

Maar het is natuurlijk ook fantastisch leuk om helemaal met de auto te gaan en langzaam op je plek van bestemming aan te komen. Immers de weg is het doel. En wat dacht je van een weekje eraan vastplakken en Toscane te verkennen! Of een van de vijf beroemde Cinque Terre dorpjes aan de kust? 

In de zomer van 2022 heb ik samen met mijn man deelgenomen aan de flow-week van Art du Silence bij Brusagio in Piemonte. Al in de eerste training, werd het ons vrij snel duidelijk dat we veel gingen leren. En zo was het. De week was een verademing in mijn redelijk hectische leven. Het bracht me dichter bij mezelf, en vergrootte weer eens mijn perspectief. Wat ik leerde in de trainingen èn in de stiltes, is me veel waard. Lo is een buitengewoon gevorderde leraar en daarin ook volledig zichzelf. Zowel in het overdragen van de krijgskunsten, alsook in het coachen in mentale weerbaarheid. Al zou je kunnen zeggen dat dit één en dezelfde is. Hij weet ‘complexe zaken’ terug te brengen naar de kern, mensen snel te doorgronden en hen de handvatten en inzichten te geven die precies hen vooruit helpen. Mo zorgt niet alleen dat alles tot in de puntjes is geregeld, maar weet iedereen zich ook thuis te laten voelen, zodat ze zichzelf kunnen zijn. Subtiel overigens. Je weet in ieder geval gelijk dat je alles kunt vragen, en dat je een duidelijk, vriendelijk en eerlijk antwoord kunt verwachten. We hebben het geluk gehad dat we mochten genieten van haar kookkunsten. Steeds weer geweldig in smaak, en ook nog heilzaam voor het lijf. Samen zorgen ze voor een mooie dynamiek. En geven ze eigenlijk een mooi inkijkje hoe zij op een bijzonder manier leven. Buiten de standaard norm. Met aandacht voor de natuur en hun eigen behoeften. En een open blik naar de mensen die hen tegemoet wandelen.

film IMPRESSIE brusagio piemonte

RETRAITE VAKANTIE OP EEN OUDE WIJNBOERDERIJ

ins & outs

lees alles over het programma

EEN WEEK LANG…
  • zonder tijd, zonder wifi, zonder phone
  • geen afspraken, geen planningen
  • gewekt worden door een gong
  • ’s morgens en ’s middags de Flowtraining
  • veel stilte periodes 
  • met genoeg vrije tijd om de omgeving te ontdekken
  • Eten aan de lange tafel (Ja! Mo kookt weer af en toe) en de rest van de week zelf koken of uit eten gaan in een van de typische Piemontse restaurantjes
  • ’s avonds kijken naar de sterren of naar het kampvuur wat we in de herfst vaker opstoken
 
TIJD IN RUIMTE

In deze retraite vakantie zal er geen tijd in minuten zijn, maar tijd in ruimte. En zal er weer streng 😉 gekeken worden of alle horloges, phones en iPads achter slot en grendel verdwijnen 😉 De overgang van de éne activiteit naar de andere zal aangegeven worden door onze vertrouwde gong.

FLOWTRAINING

De oefeningen komen uit de Flowtrainingen die we al vele jaren geven. Het zijn actieve bezinningsoefeningen die zijn gebaseerd op een trainingsvorm van bewust onthaasten, met elementen uit de oude krijgskunsten. Een uniek concept op het gebied van sport (Martial Arts) en Mindfulness, Zen, Taiji & Qigong en Meditatie.

Zen, Tai Chi, Qigong, mediteren en Japanse zwaardtechnieken zijn eeuwen oude trainingen om lichaam en geest scherper en sterker te maken.
De FLOW training is een unieke combinatie van deze technieken waarin je traint om vanuit stilte, kracht en focus aanwezig te zijn.
Vrij van gedachten, bewust en ontspannen-alert. Tijdens deze training maak je kennis met de basis achter de authentieke krijgskunst en wijsheid!

Wil je proberen of de Flowtraining wat voor jou is dan kun je alvast een ééndags Flowtraining mee doen. Deze worden zo’n 1 keer per maand georganiseerd in Hellevoetsluis.

 

THERE IS NO WIFI, BUT WE PROMISE YOU WILL FIND A BETTER CONNECTION

Hoevaak kijken wij niet op onze mobiel. Hoelang is het geleden dat je een hele dag niet op je mobiel hebt gekeken? Het is een vast onderdeel geworden in ons leven, de mobiel met al z’n apps, groepen, FB, Instra, etc. Altijd bereikbaar, altijd een ‘like-je’ altijd even een fotootje maken, een selfie updaten, altijd overal delen, alles delen. Overmatig gebruik van het social media is niet echt goed, dat weten we inmiddels wel. Door onderzoek zijn alle psychische en fysieke problemen wel ergens aan bod gekomen. Het ook is allang gebleken dat af en toe jezelf terug trekken uit deze vaste patronen en even niet bereikbaar zijn veel rust brengt en dat je focus en creativiteit weer terug komen. 

Kortom je geest komt nog meer tot rust zonder mobiel. Dat tezamen met de trainingen, de wandelingen, het buiten zijn en het niets doen, het luisteren naar de natuur en kijken naar de wolken en de bergen… Niets doen is een kunst die je kunt leren. Door niets doen krijg je uiteindelijk ook meer tijd. Een week lang offline lijkt misschien spannend maar de ervaring leert dat iedereen het fantastisch vindt. De oranisatoren zijn wel altijd bereikbaar mocht het thuisfront toch contact willen maken. En wil je een paar keer inchecken om met je kindjes te praten kan dat natuurlijk ook. Het gaat er om het patroon te doorbreken om ieder moment dat je even niets te doen hebt de telefoon checkt.

VOOR WIE IS DEZE RETRAITE VAKANTIE GESCHIKT?

Wil je even een paar dagen voor jezelf om bij te tanken en rust te vinden? Ben je op een punt in je leven waar je het roer om wil gooien of je doet sowieso ieder jaar een retraite als een soort onderhoudsbeurt, of wil je nieuwe creativiteit aanboren, dan is deze retraite wellicht iets voor jou. Je hoeft echt geen allrounder in mediteren te zijn, of goed te kunnen wandelen om aan deze retraite week mee te kunnen doen. De trainingen zijn in en rondom het domein. Ieder krijgt de ruimte voor zijn eigen ervaringen. 

Maar wel voor iedereen die het durft aan te gaan de stilte te omarmen, en zo terug te komen bij het oorspronkelijke ‘zijn’, voorbij de woorden die soms zo veel verbergen. En daarbij de humor, de nuchtere eenvoud in het achterhoofd kunnen bewaren.

CONDITIE

Deze week gebeurt alles rondom het domein van Brusagio met zo nu en dan een kleine wandeling, waar je de keuze hebt of je meegaat.  De oefeningen zijn fysiek niet moeilijk, het gaat er om met je volle aandacht de langzame bewegingen te sturen en daarop je ademhaling af te stemmen.

HOE ZIET EEN RETRAITE DAG ER UIT?

Een voorbeeld van hoe een dag eruit kan zien: 

Je wordt gewekt met de gong en loopt naar de ochtend training voor een meditatie en wat oefeningen uit de Qigong waarbij ademhaling, beweging en aandacht de 3-eenheid is. 

Hierna is er vrije tijd, met af en toe een opdracht zoals een stilteperiode of een oefening. In de late middag is er dan weer een training die ook ongeveer twee uur zal duren. 

We sluiten de dag af met de laatste gong. Samengevat is er deze week een constante balans tussen mentale en fysieke ontwikkeling, het lekkere eten en genieten met gelijkgestemden met een goed glas wijn.

HOE KOM JE OP BRUSAGIO?

Je kunt vliegen naar Turijn, Milaan of Genua. Vervolgens met bijvoorbeeld een aantal andere deelnemers een auto huren om naar Brusagio te rijden. Via deze site kun je al vanaf €100/150 per week een auto huren. Wij brengen je graag in contact met medereizigers zodat jullie gezamenlijk een auto kunnen huren. Vanaf Genua is het 1 uur rijden naar Brusagio, vanaf Milaan en Turijn 2 uur. Hier kun je voor de beste prijs een auto huren.

Met eigen auto: afstand vanaf Utrecht is 1200 km. Laat het ons ook weten als je een lift zoekt of plaatsen over hebt. We brengen jullie graag met elkaar in contact.

travel

houd mij op de hoogte

via jullie nieuwsbrief