wushu KUNGFU

VERGROOT DE ALGEHELE CONDITIE, LENIGHEID EN KRACHT

  * * * Momenteel zijn de Wushu trainingen gestopt. Er is een wachtlijst zodat de training weer begint bij voldoende aanmeldingen.  Wil je op de hoogte gehouden worden als er weer begonnen wordt? Laat het ons weten middels een mailtje naar * * * 

Wushu betekent letterlijk: krijgskunst. Het is een verzamelnaam voor alle Chinese vechtstijlen. Daarvan zijn er enkele honderden, zowel gewapend als ongewapend. Binnen Wushu maakt men onderscheid tussen twee stromingen. Uiterlijke (harde) stijlen, die bekend zijn onder de naam Shaolin. En innerlijke (zachte) stijlen, bekend onder de naam Wu Dang. Beide stromingen kennen traditionele (oude) en moderne stijlen. De moderne Wushu is zeer geschikt om als sport te beoefenen en werd in 2008 geïntroduceerd op de Olympische Spelen in Beijing.

TRADITIONELE GEVECHTSKUNSTEN VAN HET OUDE SHAOLIN KLOOSTER

Bij de Wu Dang School kunnen zowel oud en jong op eigen niveau hieraan deelnemen. Het is een leuke sportieve manier van bewegen, en het vergroot de algehele conditie, lenigheid en kracht. 

De bewegingen zijn sneller en krachtiger (dus meer Yang) dan Taiji, en zijn allen afkomstig uit de traditionele gevechtskunsten van het oude Shaolin klooster. Het eerste deel van de les bestaat uit losse oefeningen. Daarna worden er diverse stijlen beoefend zoals Baji Chuan, Sjun Lan Chen, stok en zwaard.

Ook hier zijn de oefeningen niet een doel op zich. Maar zijn het allen middelen om ons beter, bewuster, sterker, flexibeler en zelfverzekerder en met respect door het leven te laten gaan.

wudang school

wushu stijlen

KORT & KRACHTIG

Baji Chuan is een oude traditionele serie (Kata), die zich kenmerkt door korte, krachtige explosies. De kracht wordt ontwikkeld vanuit de benen, dóór het gehele lichaam (zoals bij Hsing-I), met als extra: een lage schuivende beweging. Baji bestaat uit klemmen, stoten (zowel vuist- vingers- elleboogstoten), pareringen en lage schoppen.

Met Baji gebruikt men het hele lichaam als bewegende oefening. Versterkt en vergroot de wilskracht, het zelfvertrouwen en de conditie. De serie is er in twee verschillende uitvoeringen: in tweegevecht en in solo uitvoering.

SJUN LAN CHEN

Deze zwaardserie is ontwikkeld omstreeks 1960 door de vader van Grootmeester Fei. Sjun Lan Chen kan uitgevoerd worden met de langzame vloeiende Taiji bewegingen en met de snelle krachtige bewegingen van de Shaolin stijl.

De zwaardserie bevordert de algehele coördinatie met het zwaard als verlengstuk van het lichaam. De serie is een onmisbare aanvulling op de Taiji zwaardseries, al is ervaring met Taiji Zwaardseries niet nodig. Deze serie is er in twee verschillende uitvoeringen: in tweegevecht en in solo uitvoering.

SHAOLIN STOK

Men zegt dat stok het beste wapen is. Je kunt namelijk een tegen-stander ver van je afhouden en heel dichtbij pareren. Tevens is ieder gedeelte van de stok bruikbaar. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen specialiteit, toch is stok het meest allround.

Deze serie is er in twee verschillende uitvoeringen: in tweegevecht en in solo uitvoering.