lo

Observatie is meer dan kijken alleen

Lo Tor bewandelde de weg van de krijgskunsten al op zeer jonge leeftijd. Veertig jaar geleden legde zijn vader (een expert in judo en jiujitsu) de basis voor het martial arts bestaan van zijn zoon.

DOOR DE WERELD VAN DE MARTIAL ARTS

Spelenderwijs leerde Lo de kunst van het vallen en opstaan, zodat hij in iedere positie kon aanvallen en verdedigen. Lo kreeg bovendien les in de oude, bijna vergeten kunst van ‘observeren’. Observatie is meer dan kijken alleen.
Hoe loopt de tegenstander, hoe ademt hij, hoe kijkt hij, hoe staan zijn ogen, waar is spanning, waar is geen spanning, waar is zijn zwakke punt?
Maar ook dieper kijken: door de façade heen, zodat je terecht komt bij de intentie (de ware ik) van de tegen- of medestander. Handig in een gevecht maar ook in het gewone leven. Tegenwoordig zet Lo deze vaardigheden in om andere mensen te helpen in coachingsessies en tijdens zijn chi kung massages.

Na de wijze lessen van zijn vader begon Lo een lange weg met omzwervingen door de wereld van de martial arts. Hij bestudeerde vele gevechtssystemen en kwam uiteindelijk uit bij het Shaolin Kempo, een harde full contact style. Zijn leermeester was Sifu H. Bol, een afsplitsing van Sifu Tse Meijers.

VERSCHILLENDE GROOTMEESTERS

Na jaren intensieve training ging de interesse van Lo echter steeds meer uit naar de innerlijke, zachte stijlen. In 1985 werd hij door de Chinese grootmeester Fei Yu Liang aangenomen als eerste persoonlijke Nederlandse leerling van de innerlijke stijlen van het Wushu. (Wushu is de verzamelnaam van alle Chinese gevechtskunsten) Grootmeester Fei Yu Liang komt uit een traditionele Wushu familie en begon zijn training op zesjarige leeftijd. Als een van de weinigen trainde hij in de bakermat van het Wushu: het Shaolin klooster. Daarna werd hij door verschillende grootmeesters onderwezen. Onder wie zijn vader, die zelf leerling was van de beroemde grootmeester Wong Hsi Ping.

Sifu Fei en Lo reisden in de jaren tachtig en negentig samen veelvuldig door Europa om meer bekendheid te geven aan de naam Fei, scholen op te richten, workshops te verzorgen en demonstraties te geven. Tijdens die lange reizen werden niet alleen vele prijzen, onderscheidingen en kampioenschappen gewonnen, maar ontstond er vooral een hechte band tussen de grootmeester en zijn leerling. Lo werd ingewijd in de belangrijkste lessen (en de vele geheimen) van het Wushu. De leerling is nu zelf meester.

Lo werd door Fei Yu Liang ingeschreven voor de Nederlandse kampioenschappen, waar hij drie jaar achter elkaar een eerste plaats behaalde. En hij won medailles in het buitenland:

• Wereldkampioenschappen Beijing (1991): 12e plaats
• Amerikaanse kampioenschappen Florida 1992: 5e plaats
• Internationale invitatie wedstrijden 1994 in Beijing: 2e, 3e en 7e plaats
• Heinan (eiland Zuid-China 2001): 5e en 6e plaats

BESTUDEREN VAN OOSTERSE FILOSOFIEËN

Lo heeft na de tientallen jaren van gedisciplineerde training en het bestuderen van de Oosterse filosofieën, zijn kennis in balans kunnen brengen met zijn persoonlijke ervaringen. Vooral op zijn reizen langs de kloosters van Noord India, Nepal, China en Tibet. Hij kent hierdoor het essentiële belang van een balans tussen de verbinding met je ‘zelf’ en de verbinding met de maatschappelijke wereld.

FLOWTRAININGEN

Na die periode heeft Lo een methode ontwikkeld (en verfijnd) om in balans te komen. De inmiddels bekende Flowtrainingen. Zijn weg is hierbij gebaseerd op de Oosterse Krijgskunsten en Oosterse Filosofieen. Een combinatie van training en retraite, van doen en niets doen, van gaan en van loslaten. Lo leidt je af van de bestaande paden, hij laat je de vastgeroeste patronen doorbreken met de kracht van o.a. de stilte. Langzaam arriveer je in een ander tijdsritme met als duidelijk doel nieuwe heldere inzichten te krijgen in jezelf, zowel privé als zakelijk. Zonder de realiteit van het leven uit het oog te verliezen. Lo’s Flowtraining combineert stilte, het zogenaamde zitten, met fysieke inspanning.

TRAVEL & TRAINING

Ook in deze zelfde periode heeft Lo met zijn vrouw Simone een retraitecentrum in Frankrijk opgezet. Hier retraiteweken georganiseerd van 2008 t/m 2014. In 2015 besluiten zij om het te verkopen en de Flowtrainings weken op diverse mooie plekken in Europa te organiseren. De Flowtrainingen worden momenteel ook in de wintermaanden als ééndags-flowtraining op diverse locaties in Nederland gegeven.