Zwarte bonen met sojasaus

Erg lekker bijgerecht voor een oosters getinte maaltijd, met rijst en gebakken kip of garnalen. Als groente maak ik er courgettes in grote stukken en hele champignons bij, die ik op heel hoog vuur kort wok en net voor het opdienen besprenkel met een klein beetje limoensap en zeezout.

Ingredienten

250 gr zwarte sojabonen, gewassen en 24 uur geweekt
50 gr suiker
20 ml mirin (zoetige azijn uit Japan)
45 ml sojasaus
30 ml donkere sesamolie (van geroosterd sesamzaad)
Sesamzaad

Bereiding

Zet de bonen 3 cm onder water en breng aan de kook. In het begin even afschuimen dan de deksel schuin op de pan. Kook zo’n 45 min. en zorg dat ze tegen die tijd bijna droog gaan koken, gooi evt. wat water eraf.
Voeg na 45 min. de suiker, mirin en sojasaus erbij en laat het meeste vocht verdampen totdat de bonen gaan glanzen. Beter is het de pan te schudden dan te roeren anders maak je de bonen kapot. De bonen moeten wel knapperig blijven, het is een kwestie van goed kijken, voelen en proeven. Dit duurt ongeveer 10 a 15 min.
Tot hier kun je voorbereiden, evt. in koelkast bewaren en invriezen gaat ook heel goed.
Afmaken door zachtjes opwarmen en bij het serveren besprenkelen met wat sesamolie en (geroosterde) sesamzaadjes.