Verbonden met een meerkoet dame

Op zondagochtend loop ik door het parkje hier in NL, zo langs het water ons hondje Samye uit te laten. Zie ik op diezelfde plek als vorig jaar een meerkoet zwemmen. Ze lijkt een beetje verloren. En zoals dat werkt in een menselijk brein, graaft mijn geheugen naar een opmerkelijke gebeurtenis van vorig jaar en haalt hem haarscherp naar boven.

Vorig jaar half april dreigde nl. een meerkoetnest dat midden in de sloot dreef te zinken. Er stond een harde wind die gemeen tegen het nest aan beukte. Het was duidelijk niet storm bestendig. De Heer en Mevrouw meerkoet waren als een kip zonder kop aan het rondzwemmen. Ze gingen alle kanten op, verwoed op zoek naar takjes om het nest, wat tjokkie vol lag met eieren te redden. Maar nergens een takje te bekennen in dat woelige water.

Ja daar sta je dan met een hondenriem aan je hand. Dan loop je toch niet door! Zo van ‘zoek het uit, ieder zijn eigen ding’! Ik ben toen heel veel takjes in de sloot gaan gooien en die nam echtpaar meerkoet maar al te hartelijk aan. Met fascinatie heb ik toen staan kijken. Zo driftig werden die takken in het nest gestoken! En dat voelde goed, zo onderdeel van het geheel te zijn. Heel anders dan hoe ik soms ook kan wandelen, met mijn hoofd in de ‘to-do-modus’ en geen oog voor de omgeving.

De volgende dag stak het nest weer veilig boven de waterlijn uit. En een week later zie ik meerkoetechtpaar trots en geheel in harmonie met 8 kleintjes zwemmen. Wauw!

Dus vroeg ik mij vanmorgen af, zou het dezelfde meerkoetdame zijn van vorig jaar? Ik zie nog geen nest. En impulsief gooi ik wat takjes in het water en wat een wonder, ze zwemt er naar toe, pakt een takje en zwemt naar exact dezelfde plek als vorig jaar en legt het eerste takje wat meteen blijft plakken want er ligt iets onderwater wat het van de wegdrijvende stroming tegenhoudt. Ze komt weer terug en pakt nog een takje, nog een… en nog een… Ben ik nu weer getuige van een bijzonder moment?

Spannend!
Morgen weer meerkoetenkoekeloeren!