Van kk naar mk (authentieke kippensoep)

Heb je wat extra PK’s nodig? Van kippenkracht naar mankracht!
De aziaten wisten het wel. Deze kippensoep moet net zolang opstaan totdat alle kracht uit de botten in de soep is getrokken. Zit je niet
lekker in je vel? Een griepje op komst? Deze soep is als een medicijn! Er is dus, jawel(!), westers wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Deze soep is zo krachtig dat het een soort natuurlijke penicilline is.

Maar de Aziaten adviseren deze soep ook aan dames net na hun maandelijkse zooitje, of net na de bevalling, om weer kracht op te doen. Voor beide gevallen geldt: kook een Angelica wortel mee. Te koop bij de Chinese Toko’s.
Wat moet je er voor doen? Tja, je moet er in ieder geval 2 dagen o-ver doen. De ene dag laat je de kip net onder water een paar uur trekken op een heel laag pitje. Je moet dan dus soepsitten (babysitten). De volgende dag ben je een klein uurtje kwijt aan de bereiding. Maar dan heb je ook wat! Minstens 6 flinke koppen ManKracht!!

INGREDIËNTEN

1 kip die een goed leven heeft gehad! Anders werkt het niet!
1 grote prei, heel fijngesneden
350 gr sperziebonen
5 worteltjes
2 aardappels
4 kippenbouillon blokjes

Zet de kip net onder water en breng aan de kook. Schep het schuim eraf en doe de deksel op de pan. Laat de kip een paar uur (zo’n 3 uur) op heel laag vuur staan. Je ziet af en toe een blub. De bouillon is klaar als je een poot gemakkelijk los haalt. Hij schiet al los als je er tegenaan duwt. Nu laat je de kip afkoelen en bewaar hem in de koelkast tot verdere bereiding.

De volgende dag

Schep de helft van het vet eraf en gooi weg. Vet geeft veel smaak dus is het zonde om het allemaal weg te gooien. Haal de kip met een grote schuimspaan o.i.d. uit de bouillon die gelei-achtig is geworden. Zeef de bouillon en zet de pan weer op het vuur met de bouillonblokjes. Je kunt nog water toevoegen als er veel is verdampt. Je moet zo’n 2 liter hebben.

Voeg al snijdend en in deze volgorde toe: prei, sperziebonen, worteltjes en aardappels. Laat nog 10 minuten zachtjes koken en draai het gas uit. Pluis de kip uit. Haal alle vreemde friemels eruit! Als je een hond hebt is hij daar heel blij mee en de komende 24 uur verliefd op jou ;-) Proeven… p/z?

Soep is klaar!

Tip

Als je eenmaal de kip hebt toegevoegd zou ik niet meer roeren, anders krijg je van die draden. Je kunt de kip ook apart bewaren en per kop toevoegen, koelt meteen de kokend hete soep een beetje af. Eetze!