Met deze tofuschotel krijg je werkelijk iedereen aan de tofu. Deze is zo lekker, dat je hem gegarandeerd in je standaard repertoire opneemt. Goeie missie, in het kader van ‘af en toe een dagje vlees overslaan’ toch?
INGREDIËNTEN voor 4 tot 6 personen
Saus
10 sjalotten (ong. 400 gr)
70 gr roomboter
2 tn knoflook
2 duimen gember
2 rode pepers
1 rondje palmsuiker, fijngemaakt (oosterse toko)
120 gr lichte soyasaus (of 40 gr. Ketjap manis en 80 gr. lichte soyasaus)
½ tl peperkorrels, in vijzel fijngemalen
1 el water
Tofu
1 blok Tofu (400 gr)
Maizena (ruime hoeveelheid, zorg dat je een half pakje in huis hebt)
plantaardige olie
Bijgerechten
Rijst
Courgette (1 grote of 2 kleine)
Champignons
Limoen
Garnering
iets groens zoals ringetjes bosui, bieslook of peterselie
VOORBEREIDING
Versnipper de sjalotten heel fijn en bak deze heel zachtjes in 75 gr roomboter. Hak nu knoflook, gember en rode peper en voeg deze toe. regelmatig omscheppen. Bak ongeveer nog 15 min. tot het een zachte brei begint te worden.
Voeg resterende ingrediënten toe en laat een paar min. op laag vuur doorwarmen. Deze saus kun je in de koelkast bewaren.
Snijdt de courgette in grote blokken, champignons ontdoen van de steel en halveren. Zet apart. Zet alvast een wok met beetje olie klaar op het fornuis.
Kook de rijst.
Snijdt de tofu in blokken van 2 à 3 cm, en dep goed droog met keukenpapier. Leg de maizena op een bord en bedek de blokjes tofu rondom. Dit nog een keer herhalen.
Verhit 1 cm olie in een koekenpan en bak de tofu tot deze licht verkleurd en knapperig is, keren en bakken tot ook de andere kant licht verkleurd is. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de saus en verdeel de tofu over de saus, niet erdoor roeren. Zo blijft de tofu knapperig.
Wok de groente op hoog vuur knapperig, bestrooi met beetje fleur de sel of ander zout en een kneepje limoen.
Klaar om te serveren…
Ook heerlijk met quinoa, recept volgende week op deze blog te downloaden.