Tikka Massala

Dit heerlijke gerecht is van origine afkomstig uit India. Het is niet alleen een smaak-explosie in je mond maar ook de kleuren op je bord zijn zo intens dat je gegarandeerd oh’s en ah’s krijgt van je gasten!

Er is geen standaard recept voor Tikka Massala. Je kunt 50 recepten naast elkaar leggen, en ze zijn allen anders. Wat overeenkomt is de intens gele kleur van de crème-achtige saus veroorzaakt door de kurkuma (geelwortel).

Je zou in de eerste instantie kunnen denken: die gele kleur, dat kan niet gezond zijn, die ziet er te artificieel uit. Niets is minder waar. Het blijkt nl. een heel gezond poeder. Kurkuma bevat kurkumine, welke goed is voor de darmen. Het heeft een antioxiderende werking, beschermende eigenschappen en een positieve invloed op het maag-darmkanaal. Een extra reden dus om aan de slag te gaan.

Je kunt kiezen of je dit gerecht maakt met kip of een vegetarische versie met tofu, die ook heel lekker is.

INGREDIëNTEN voor 4 tot 6 personen

Kipfilets
4 kipfilets of 400 gram tofu
2 tn knoflook, geraspt
1 duim gember geraspt
1/2 à 1 tl chilipoeder
¼ tl cayennepeper
1 el olie
1 el limoensap

Saus

1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, fijngehakt
1½ tl kurkuma
+/- 400 ml slagroom
½ tl zout, peper
sap van ½ a 1 limoen
1 tl suiker

Bijgerechten

1 rode paprika, in lange repen
doperwtjes
basmatirijst
peterselie

VOORBEREIDING

Kipfilets
Snijd 4 kipfilets in lange repen van 2 cm dikte. Of de tofu in plakjes van 1 cm dikte. In een kom mengen: knoflook, gember, chilipoeder, cayennepeper, olie, limoensap. vervolgens kipfilet (of tofu, heel voorzichtig) toevoegen. Laat dit een paar uur – of langer – marineren in de koelkast.

Saus

Verwarm de olie. Fruit de ui en peper op middelhoog vuur tot glazig. Kurkuma over het uimengsel strooien en blijven roeren tot het gaat geuren (ongeveer 1 minuut). Slagroom en overblijfsel van de marinade toevoegen en het sap van de 1/2 limoen, zout/peper en suiker. Al roerend nog een minuut laten koken. Mag de saus nog wat frisheid, voeg dan nog wat limoensap toe. Als je dit goed uitbalanceerd krijg je een heerlijke smaak. Saus kan ook in de koelkast
bewaard worden.

UITVOERING

Rijst alvast koken zodat als deze klaar is nog kan nagaren, blijft heel lang heet dus geen omkijken meer naar. Doperwten 5 min. koken, afgieten en ook afgedekt laten staan.

Paprika licht invetten met olijfolie. Gril de paprikarepen in een hete grilpan zodat er strepen op de schil ontstaan, niet te lang want ze moeten knapperig blijven (bijna rauw dus). Leg ze op een bord, niet afdekken en zet apart. In dezelfde hete grilpan de kip net niet gaar grillen. Hij gaart nog na in de saus, zo blijft de kip mals. Of de tofu heel even grillen, zodra er grilstrepen onstaan uit de pan halen anders wordt het taai.

Voeg de kip of tofu toe aan de saus en laat het geheel op laag vuur doorwarmen. Leg ondertussen nog even de paprikarepen op nog warme grilpan (zonder vuur) om nog even op te warmen.

Wil je echt mooi voor de dag komen vet dan een koffiekopje in met een beetje olie, vul deze met rijst, en stort op het bord. Tikka Massala, doperwtjes en paprikarepen er omheen en bestrooien met een beetje gehakte peterselie. Dat ziet er prachtig uit. Succes!