Ossenstaartsoep

De soep opzetten duurt in totaal een uurtje. De soep trekken een uurtje of zes, maar daar hoef je alleen maar voor thuis te zijn. De soep afmaken duurt ook een uurtje. Wat heb je nodig? Een grote soeppan van minimaal. 5 liter inhoud en een zeef.

INGREDIËNTEN voor 4 liter soep:

200 gram spekjes
50 gram roomboter
olijfolie
3 uien
1 grote winterwortel of 2 kleinere
2 prei
½ knolselderij (of 1 kleine)
2 glazen witte wijn
2 kilo ossenstaart
4 liter water
6 takjes peterselie
6 takjes selderij
6 takjes tijm
4 laurierblaadjes
6 kruidnagels
12 peperkorrels
6 jeneverbessen
2 tl zout

(liefst in schil) gekookte aardappels
2 uitjes
2 blikken (à 400 gr) tomatenblokjes
1 tl paprikapoeder
2 à 3 tl zout

2,2 dl madera (2 flesjes)
p/z ?
5 takjes selderij
5 takjes peterselie

BEREIDING

In een grote soeppan (min. 5 liter inhoud) de spekjes zachtjes uitbakken en de helft van het vet weggooien. In de tussentijd ui, wortel, prei en knolselderij in grove stukken snijden. 50 gr boter toevoegen, groeten meebakken tot licht verkleurd.

In deze volgorde toevoegen: witte wijn, 4 liter water, staartstukken en de kruiden. Breng tot kookpunt en schuim zo nodig af. Zet de deksel er schuin op en laat min. 6 uur op heel laag vuur stoven. Of zet de pan 8 uur in de oven op 100 graden.
Zeef de soep. Zet de ossenstaartstukken apart en laat de groenten/kruiden mix goed uitlekken druk zoveel mogelijk pulp door de zeef. Bouillon en vlees apart in de koelkast bewaren tot de volgende dag of meteen door met de volgende stap.

Zet de bouillon op het vuur. Aardappels door de zeef halen en toevoegen. Snipper 2 uitjes ragfijn en voeg samen met de tomaten, paprikapoeder en 3 tl zout toe aan de bouillon. Laat deze 10 min. pruttelen.
Pluk het vlees van de botten en voeg aan de bouillon toe.
Madera toevoegen.
Nu is het proeven. Waarschijnlijk moet je steeds een kwart tl zout toevoegen en een flinke draai aan de pepermolen. Niet opgeven! Ga voor de ultieme smaak, zoals jij het lekker vindt. Het is een krachtige soep die moet niet flauw smaken!
Eet smakelijk, geniet van de soep en voel ;-) !
Kleine noot: De reden om wat wijn mee te koken: deze helpt om de mineralen (vooral calcium, magnesium en kalium) aan de botten te onttrekken.